Te mire költenéd a fizetésed ezerszeresét? Önismereti teszt

2022. június 22. 18:50 - evaszlfk

Van egy nagyon érdekes és elgondolkodtató önismereti feladat, amely során három szituációs feladatot kell megoldanod, miközben egyre kevesebb időd van. Először 4, aztán 3, végül pedig csak 2 perced van, ami alatt minél teljesebb választ kell adnod rájuk. Lássuk!

 

Egy önismereti belső utazásra invitállak, és a végeredményen pedig lehet, hogy megdöbbensz, mert olyan infók birtokába juthatsz magadról, amire nem is számítottál.

Készen állsz?

Mi az az énmárka?

Csak egy pár szót, így elöljáróbán, hogy mi is ez az énmárka, amit a cikk elején említettem. Ez egy külső-belső összkép, amit Te mutatsz magadból illetve amit mások gondolnak rólad. Így lehet legtömörebben összefoglalni. Az énmárka építése egy belső és egy külső folyamatból áll: önismeret és annak megjelenítése a kommunikációban. Mindennek a hitelességét pedig a következetesség adja. A belső építkezés, vagyis az önismeret a képességek, készségek, tapasztalat, értékrendszer, célok, küldetés és ezek motívumaiból tevődik össze. A külső építkezés pedig mindezek következetes megnyilvánulása, vagyis a kommunikáció, az arculat, a viselkedés, a weboldal, social profil stb. Akkor tudsz erős márkát építeni, ha a külső építkezés során következetesen jeleníted meg az önismereti munka folyamán felismert dolgokat.

De vágjunk is bele. Minden feladatra egyre kevesebb időd van válaszolni, úgyhogy fogj egy stoppert vagy nézz egy órát, mert időnyomás alatt kell válaszolnod!

1. feladat

Tegyük fel, hogy közlik veled, hogy távoli rokonod (az a jól ismert amerikai nagybácsi) elhunyt, és ezerszer akkora összeget hagyott  rád, mint amekkora az egy éves jövedelmed. Nézzünk mondjuk egy kerek 200 millió forintot.

Van azonban egy feltétel: a pénzt csakis magunkra költhetjük. 4 perced van, hogy leírd egy papírra, pontosan mit szeretnél! Engedd el a fantáziád, most nem akadály a pénz!!!

Csak azután menj a következő feladatra, ha lejárt a 4 perced!

2. feladat

Ezután ismertetik, hogy a hagyatéknak van még egy tétele, amely ugyanakkora összegről szól, mint az előző. Ezt azonban nem költhetjük magunkra, kizárólag másokra. Mihez kezdesz vele?

Papírlap ismét elő és most 3 perced van!

Csak azután menj a következő feladatra, ha lejárt a 3 perced!

3. feladat

Amikor az idő lejár, közlik, hogy a végrendelet záradéka a következőt tartalmazza: ha a fenti két lépést megtettük, korlátlan összeg áll a rendelkezésünkre, és extraként mellé örök életet is kapunk. Hoppáka!

Mihez kezdünk most, hogy korlátlan idő és korlátlan pénz fölött rendelkezünk? Már csak 2 perced van, hogy megfogalmazd a válaszod, viszont vedd figyelembe, hogy csak neked lett örök életed, az ismerőseidnek, családodnak, barátoknak nem.

2 perced van, szóval papírt elő, stopper indít.

Konklúzió

Ha elvégezted a gyakorlatot, olvasd át, hogy miket írtál le. Milyen motívumokat fedeztél fel, és ezek mit árulnak el rólad?

  • Mi akadályoz meg abban, hogy megtedd, amire vágysz?
  • Egyeznek a leírtak bármilyen formában a jelenlegi életeddel, céljaiddal, vágyaiddal?
  • Netán a pénzt hozod fel kifogásként, hogy nem azzal foglalkozol, amivel szeretnél?
  • Van-e módja annak, hogy elképzeléseidet nagy pénzösszeg nélkül is megvalósítsd?
  • Mostantól tennél valamit máshogy?
  • Ha tennél valamit máshogy, mi lesz az első lépés?

Ezt a feladatot sok évvel ezelőtt John Purkiss Énmárka c. könyvében olvastam, ő pedig a Crystal Barkley Corporation Life/Work Design programjából hivatkozott rá. Mindenesetre nagyon érdekes szellemi utazást tartogatott számomra, amikor anno legelőször végigcsináltam, és azóta énmárkás workshopokon rendszerint előszedem, mert nagy AHA-élmények szokták követni.

Remélem Neked is érdekes önismereti utazásban volt részed!

Az Énmárkaépítés új nézőpontokból – újrakezdőknek, váltóknak és kalandoroknak online kurzus abban segít, hogy több oldalról is megismerd, majd önazonosan és hitelesen képviseld magad, azt kommunikáld magadról, amiben hiszel, megtaláld a neked való munkát, a céljaidhoz vezető ajtókon menj be, és a megfelelő emberekkel működj együtt.  Ez a kurzus megmutatja az önazonos irányt mind az újrakezdőknek, a karrierváltóknak, mind a több területen tevékenykedő kalandor multipotenciálisoknak. Vágj bele egy izgalmas önismereti utazásba, amely 8 fejezeten, 37 leckén át tart és a a te időbeosztásodhoz igazodik!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr317864641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása