6 apró lépés, hogyan tehetjük fenntarthatóvá a mindennapjainkat

2020. február 07. 17:09 - evaszlfk

Napjaink fontos beszédtémája a fenntarthatóság. Hogyan védjük a bolygót, hogyan alakíthatunk ki egy élhetőbb jövőt, hogyan álljunk ellent a túlfogyasztásnak, hogyan kezeljük a szemetet..? A kérdések sora hosszú. Sokan gondolhatnák, hogy ez óriási falat egy embernek, hogy hozzájáruljon a környezetvédelemhez, mégis egy nagyon fontos dolgot tartsunk szem előtt: elég egy kis lépés ahhoz, hogy az beépüljön, és a saját felelősségünket szem előtt tartva cselekedjünk. Mit tehetek én meg akár már ma a saját, a gyermekem, az unokáim fenntarthatóbb életéért? Sok apró lépést, lássunk is belőle hatot!

petrapakophotography_womanspiration_20190405-5142.jpg

1. Nem kell mindenhová autóval menni

Sétáljunk, biciklizzünk, tömegközlekedjünk vagy használjunk telekocsit, esetleg a saját autónkat osszuk meg másokkal, így nemcsak a benzinnel spórolhatunk, de szívességet teszünk a klímánknak is.

2. Használjunk pont annyit, amennyire szükségünk van, ne pazaroljunk!

Legyen szó ételről, vízről vagy akár áramról, próbáljunk csak annyit használni, amennyit kell. Annyi adagot főzni, telefontöltés után kikapcsolni a konnektort, használat után kikapcsolni a számítógépet, TV-t, nem égetni a villanyt, ha kijöttünk a szobából, elzárni a csapot, miközben samponozzuk a hajunkat, nem teletömni a hűtőt stb. Ha valamit meg lehet javítani, akkor ne dobjuk ki, ne vegyünk egyből újat. A maradék ételt rakjuk el másnapra, adjuk oda valakinek, vagy ha tehetjük, alakítsunk ki komposztot, ami kiváló táptalaja lesz később a saját termesztésű zöldségeknek. Apró dolgok, mégis hosszú távon spórolunk a költségeket és a bolygó elhasználásán.

Ajánlom ezt a tanulságos videót a túlfogyasztásról tárgyaink történetén keresztül, érdemes végignézni.

3. Gondoljuk át egy termék vásárlásánál, hogy valóban szükségünk van-e rá!

Nem kell ökotudatos hippivé válva egy áram nélküli, önfenntartó tanyára költözni, elég csak egyetlen kérdést feltennünk magunknak a boltban, amikor élelmiszert, ruhát vagy bármilyen terméket vásárolunk: “Erre tényleg szükségem van?

Amennyiben egy kicsit tudatosabban vásárolunk, fogyasztunk, egy flakonnal kevesebb ásványvizet veszünk, egy műanyagzacskóval kevesebbet szakítunk le a zöldséges pultnál, már ezzel lépéseket tettünk a haladás és a jó példa irányába. Nem kell teljesen kivetkőznünk magunkból, elég csak magunkhoz képest pár lépést tennünk a fenntarthatóság irányába és máris jó példát mutatunk, máris tettünk valamit egy élhetőbb jövőért a családunk, a barátaink, a városunk… a Földünk számára.

Mindenki annyit tegyen, amennyit elbír” - javasolja Hitka Viktória.

Hitka Viki

“Anya, én élni fogok, amikor elpusztul a bolygó?” – ezt a kérdést olvashatjuk Hitka Viktória képzőművész, társadalmi aktivista porcelán tányérján, amelyet a lánya tett fel neki az egyik reggeli során. Ez indított el egy komolyabb beszélgetést a fenntarthatóságról anya-lánya, és a tányér-sorozat hatására több ezer ember között. Viki számára a porcelán, mint kommunikációs platform gyakran használt eszköz a társadalmi üzenetekre való felhíváshoz, és számos újságban, online médiumban találkozhattunk már velük. Hitka Vikivel egy Nők az úton podcast adásban a fenntarthatóságról beszélgettünk és megnéztük, melyikünk milyen területen tett már lépéseket ennek érdekében.

4. Vásároljunk kevesebb ruhát, vagy próbáljunk ki second hand boltokat!

A fogyasztói társadalomnak köszönhetően még mindig „a vegyél újat” elvek mentén élünk, viszont ha mindenki csak egy kicsit változtat, egy kicsit tudatosabban fogyaszt, akkor van esély arra, hogy átfordítsuk ezt a folyamatot.

Csak néhány adat Mengyán Eszter - Holdy Duck blogjáról a fenntarthatóság fontosságáról:

  • A divatipar a 10 legkörnyezetszennyezőbb iparág egyike.
  • Egyetlen pamutpóló előállításához 2720 liter édesvízre van szükség.
  • 80 milliárd ruhadarab készül évente. Ez 400%-kal több mint 20 évvel ezelőtt, 1996-ban.
  • 40 millió ruhagyári munkás dolgozik a világon, ebből több mint 4 millió dolgozik Banglades 5000 ruhagyára közül az egyikben.
  • A ruhagyári munkások 85%-a nő, akik naponta kevesebb mint 3 dollárt keresnek.

Ha szeretnél egy lépést tenni a fenntartható divat irányába, akkor a legközelebbi ruhavásárlásnál tedd fel magadnak a fenti kérdést: Biztosan fel fogom még venni ezt a ruhát legalább harmincszor? Ha a válasz igen, akkor jobb döntést hozol az adott holmi megvásárlásával, mintha nemmel felelnél és a holmi ott végzi a többi alig hordott mellett a gardróbban. Apropó gardrób! Ismered azt az érzést, amikor a szekrény előtt toporogva úgy gondolod, hogy nincs egy rongyod se, amit felvegyél, miközben ott sorakozik több tucat holmi? Csak már egy szebbre, jobbra, trendibbre, kevésbé hordottra, újabbra vágysz.

Egy felmérés szerint mindössze háromszori viselet után a nők 33 százaléka úgy érzi, a szóban forgó ruhadarab már túl régi.

Te mennyit költesz egy évben új ruhára? Mi lenne, ha ennek az összegnek csak a felét költenéd el öltözködésre, a többit pedig félretennéd egy célod megvalósítására? Az lenne az igazi tudatosság, hiszen a fogyasztásra buzdító ruhaipart sem támogatod annyival és a céljaidhoz is közelebb kerülsz. Te mire költenéd a megspórolt összeget?

Érdemes megnézni a Mengyán Eszterrel készült Nők az úton podcast adást vagy hallgasd meg a nokazuton.hu weboldalon, vagy bármelyik podcast lejátszón (Spotify, Google podcast stb.).

 

5. Eggyel kevesebb műanyagot használjunk!

Nem kell egyből mindent egy huszárvágással megváltoztatni az életünkben, elég, ha kezdésnek egyetlen zacskóval kevesebbet tépünk le a boltban, nem kérünk fedőt az elviteles poharunkra, nem veszünk meg annyi PET palackos vizet, és nem kérünk a buliban szívószálat az italunkba. A következő lépés lehet a vászon bevásárlótáska, a műanyag kávéspohár, a magunkkal vihető üveg vipespalack és minden olyan hasznos eszköz, amellyel fenntarthatóbbá tehetjük az életünket.

6. Keressünk társakat, beszéljünk róla!

"A fenntartható élet közösségi műfaj, együtt könnyebb megélni, kitartani mellette és megvalósítani is. Néhány baráttal együtt könnyen közösségi kertet varázsolhatunk egy gyomos parkolóhelyből, amivel feldobhatjuk a helyi társasági életet, a gangos belvárosi házak udvarának betonját fűre és kertre cserélhetjük, de az is egy lehetőség, hogy EGYSZERŰEN CSAK BESZÉLGETÜNK A FENNTARTHATÓSÁG KÉRDÉSEIRŐL!" (részlet Nemes Orsolya - Generációs mítoszok c. könyvéből).

Mi ez utóbbit fogjuk tenni február 14-én, várunk téged is szakértő vendégünkkel, Földi Barbarával a szokásos, ám minden alkalommal egy kicsit rendhagyó reggelinkre. Megosztjuk egymással a kérdéseinket, dilemmáinkat, merítünk egymás motivációjából, ötleteket gyűjtünk a másiktól arra vonatkozóan, hogy ő hogy csinálja. A februári reggelin erre szeretnénk teret, időt és lehetőséget adni. Tarts velünk!

Részletek és jelentkezés: https://womenspiration.hu/esemenyek/fenntarthato-mindennapjaink/

fenntartható mindennapjaink reggeli

AJÁNLÓ

Ha bővebben érdekel a téma, íme egy szuper könyv: Paul Hawken - Visszafordítható és ha kétséged támad benne, hogy egyedül kevés vagy a változásokhoz, érdemes megnézni Greta Thunberg vagy Litkai Gergely TED-előadását.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr9115463942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása