Hogyan éljünk kreatívan? Ezt a 6 lépést tegyük meg!

2020. július 06. 18:26 - evaszlfk

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít szembenézni a kihívásokkal, rugalmasabban megoldani a problémákat, a saját utunkat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, szabadnak, egyedinek érezni magunkat és kiteljesíteni az életünket. Egyszerűen felvillanyoz! De hogyan élhetjük meg? Íme 6 lépés a kreatív élet felé.

eviszlafkai_eljkreativan_petrapakophotography-8524.jpg

1.Tekintsünk más nézőpontból a kreativitásra!

A kreatív élethez nem kézügyesség kell, hanem kíváncsiság, egyfajta rugalmasabb szemléletmód, hogy hajlandóak legyünk különféle színű szemüvegeket felvenni, amin át nézhetjük a világot. Nyitottnak kell lenni a miénktől eltérő elképzelésekre, kihozni valami jót a nehezebb helyzetekből is, lehetőséget formálni a problémákból és mindig új nézőpontból látni még a leghétköznapibb dolgokat is.

2. Legyünk kíváncsiak a világra!

Ne féljünk kérdezni és higgyük el, soha nincs túl késő semmihez, hiszen kitartással és gyermeki tudásvággyal többre és messzebbre juthatunk. Oda, ahhoz az élethez, amelyre éppen vágyunk. Álljunk nyitottan másokhoz és a világ kérdé­seihez, mert a válaszok új kapukat nyitnak meg. Ne torpanjunk meg az újtól, a változástól, a félelmet pedig nem gátló-, hanem hajtóerőként használjuk.

3.Tekintsünk fejlődési szemléletmóddal az életre!

Bízzunk magunkban és abban, hogy folyamatosan és mindenből fejlődhetünk. Tanuljunk a kudarcokból, motiváljanak mások sike­rei, és keressük a kihívásokat, valamint higgyük el, hogy nem csak egyféle életet élhetünk. Állítsuk fel a saját kereteinket, kerüljük a rutint, vizsgáljuk meg a problémákat többfélekép­pen, térképezzük fel a lehetőségeinket, és bátran vágjunk bele a minket érdeklő területekbe.

4. Találjuk meg a belső ösztönzőerőnket!

Fedezzük fel, hogy mi hajt minket valójában, mi az a mozgatóru­gó, ami miatt szívesen vágunk bele új dolgokba és mi az a terület, amiben kibontakozhatunk, amiben elemünkben érezzük magunkat. Keressük az alkotás lehetőségeit, és ne csak kitűzzük és kergessük a céljainkat, hanem élvezzük is az elérésük folyamatát, legyen minél több flow élményben részünk.

5. Vegyük kezünkbe a saját életünk irányítását!

Vállaljuk a felelősséget magunkért, a munkánkért, fedezzük fel, hogy aktív formálói vagyunk az életünknek, és ha több terület érdekel, akkor bátran vessük bele magunkat – nem baj, ha nem szabályszerű vagy megszokott tevékenységről van szó. Teremtsük meg a saját karrieréletmódunkat. Fókuszáljunk az önismeretre, az értékeink szerint keressük meg és aknázzuk is ki a lehetőségeinket, miközben önazonosan kommunikálunk a külvilág számára is.

6. Legyünk hatással, alkossunk, fejlődjünk!

Ha van egy jó ötletünk és hatással szeretnénk lenni másokra, akkor ne késlekedjünk. Merítsünk ihletet másoktól, keressünk kapcsolódási lehetőségeket, és ha igazán hiszünk benne, álljunk ki bátran az ötleteink mellett. Mindig legyünk tettrekészek, és ha egyedül nem megy, keressünk társakat, akikkel segíthetjük egymást. Olvassunk sokat, tájékozódjunk a világban, és soha ne hagyjuk abba a tanulást, mert bármeddig fejlődhetünk, tőlünk függ, mit teszünk azért, amit el szeretnénk érni, amivé válni szeretnénk.

Ha ezeket a lépcsőfokokat végigjárjuk, felszabadíthatjuk a kreatív energiákat az életünkben!

MEGJELENT: ÉLJ KREATÍVAN! - ingyen letölthető munkafüzettel

Június 25-én jelent meg a HVG Könyvek gondozásában a Szikra magazinblog alapítójának, Szlafkai Évának a könyve. Az Élj kreatívan! Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban című kötetben elismert szakértők, hasznos módszerek, inspiráló történetek és elgondolkodtató kérdések segítenek kreatív énünk fejlesztésében. Készült hozzá egy ingyenesen letölthető munkafüzet is, ami a www.eljkreativan.hu weboldalról tölthető le. 

Részletek és letölthető füzet: www.eljkreativan.hu 

letoltheto-fuzet-fb-1200x.jpg

 

Könyvfotó: Pakó Petra

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr8315985710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása