Fedezd fel Horvátország másik arcát - Irány Karlovac!

2019. szeptember 28. 14:28 - evaszlfk

Ha Horvátország, akkor tengerpart? Felejtsük el a berögződéseket! Ha kalandvágyóak vagyunk, szeretünk új helyeket felfedezni, akkor következő horvát nyaraláskor nem (csak) a tengerpartra érdemes lemenni, hanem Split felé megállni pár napra az ország szívében, Karlovac-ban.

Budapesttől alig 4 órás autóútra (400 km), Zágrábtól nagyjából 50 kilométerre, Karlovacnál (Károlyváros) hajts le az autópályáról, és ne menj tovább Splitbe vezető 1-es úton, mert most az úti célod, nem a tengerpart. Kíváncsi vagy, miért? Meseszép vízesések, filmbe illő házak, természetközeliség, vendégszerető emberek, finom ételek és izgalmas vízitúrák miatt.

Karlovac - más néven Károlyváros - önmagában is nagyon különleges , hiszen a 14. században a örök betörések visszaverésére egy különleges várat építettek. A várfalakon belüli térséget 24 szabályos térközre osztották, amelynek geometriai középpontjában alakították ki a városmagot a főbb katonai és szakrális épületekkel.* Utcáin sétálva érezhetjük a 90-es években lezajlott háború nyomai mellett a hely történelmi szellemét, és megújulni vágyó miliőjét, valamint klassz bárjaiban, kellemes szállodáiban, hangulatos éttermeiben élvezhetjük a helyiek vendégszeretetét.

karlovac-lead.jpg

Ha lenyűgöznek a természeti kincsek

Völgyekben csörgedező patakok, zúgó folyók, pazar vízeséses tarkítják az utunkat, amely mesés hegyeken és apró falvakon át vezet. Az egyik csodaszép úticélunk Slunj Rastoke városrésze legyen, amit egyszer látni kell. Karlovacból Plitvice felé vezető úton találjuk ezt a városkát, ahol egy mesevilág tárul a szemünk elé tündéri vízimalmokkal, színpadi háttérnek is beillő házikókkal, fa hidakkal és óriási mélységbe zúduló vízesésekkel. Itt ágazik el többfelé a Slunjčica folyó, hogy vízlépcsőkön átzuhogva a Korana folyóba ömöljön. Ez pedig ugyanaz a folyó, amely a plitvicei tavak vizét elvezeti.

Ha érdekel a közelmúlt történelme

Lassan eltűnnek a horvát falvak házainak falairól a háború nyomai, és az ott élők is igyekeznek továbblépni, ám a múltról nem megfeledkezve. Méltó emléket állítottak az 1991-95-ös függetlenségi vagy honi háborúnak a Karlovac Turanj nevű külvárosában található múzeum képében. A horvát katonák körében egykor "Hotel California" néven ismert épületet alakították át a honi háborút részletesen bemutató modern múzeummá, de van egy szabadtéri kiállítási terület is. A különleges gyűjtemény gerincét a negyvenes-ötvenes években gyártott harcjárművek és tüzérségi eszközök valamint a honi háború idején katonai célokra átalakított, páncélvédelemmel és fegyverzettel ellátott civil járművek alkotják. Elképesztő látni a páncélozott traktort vagy éppen a teherautók felhasználásával létrehozott többtonnás páncélozott szállító járműveket. Vannak itt még tankok, ágyúk és egy MIG-21-es repülő is. Ezen a linken még bővebb leírást találtok, ha érdekelnek a hadigépek.

Ha az édesvizek szerelmese vagy

Karlovac megye négy nagyvárosának folyója (Ozalj: Kupa folyó, Duga Resa: Mrežnica folyó, Slunj: Korana folyó és Ogulin: Dobra) Károlyvárosban találkozik. Ez a tény persze bőven kínál helyet a fürdéshez, és a helyiek előszeretettel időznek nyáron itt, nemcsak a tengerre járnak le fürdeni. Aki szeret horgászni, szintén megtalálja a számításait, de ha kifogni nem is szereted a halakat, megenni vagy megismerni biztosan, és erre is van lehetőség. Nemrég adták át Horvátország első és egyetlen, egyben Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriumát, az Aquatika akváriumot, amelyben rengeteg édesvízi halfajt mutatnak be, miközben megismerhetjük az itteni flórát és faunát.

karlovac.jpg

Ha szívesen kalandozol a természetben

Számos lehetőség kínálkozik, hogy felfedezzük a környéket és hódoljunk a sportszeretetünknek is. Biciklire pattanva csodás hegyi utakat járhatunk be - több száz kilométernyi kiépített bicikliút van a megyében - , lovagolhatunk, nordic walkinggal is bebarangolhatjuk a környező erdőket, de csónakban evezve, folyókon csordogálva is élvezhetjük a páratlan szépségű tájat. Az egyik legérdekesebb program a canyoninggal egybekötött könnyűrafting vízitúra, ahol a kristálytiszta Mreznica folyó lenyűgöző környezetében túrázhatunk, mezítláb mászhatjuk a sziklákat, vagy éppen vízbe ugrálhatunk. A Mreznica folyót több tucat változatos vízesés tarkítja, így teszi izgalmassá a túránkat is, amelyhez minden feleszerelést biztosítanak (csónak, neoprém ruházat stb.), nektek csak a kalandvágyat és a jókedvet kell magatokkal vinnetek. Ha érdekel, a részletekért keresd a river adventure csapatából Mariót, aki profi túravezető és ugyanilyen profin beszél angolul is: mmihajli@globalnet.hr

Ha valami szokatlan, de természetközeli programra vágysz,

akkor töltsd meg a piknikkosarad mindenféle finomsággal - ajánlom a friss kecskesajtot, amit több háznál is árulnak - és keress egy folyóparti vagy erdei helyszínt az elfogyasztásukhoz. Ha nem szeretnél piknikezni, de különleges környezetben vacsoráznál, látogass el a Karlovac tetején található, 14. században épült, ma múzeumként üzemelő Dubovac várba - ahol többek között a Zrínyi család is élt - , ahol egy modern köntösbe csomagolt, ám korabeli hangulatú étteremben kóstolhatod meg a horvát ízeket. Ha ennél is különlegesebb programra vágysz, látogass meg egy vendégszerető horvát művészházaspárt, akik kerámiás workshopokat tartanak, és mindenkit szeretettel fogadnak Janja Gora stúdiójukban, aki arra téved. 

 

Ha bővebben érdekel, mit rejt számodra Karlovac (szállások, turistautak, nevezetessége, túrák stb): https://river-adventure.info

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr115180682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása