Hogyan fogjunk önfejlesztésbe nőként? Ezt a 10 dolgot ajánlom!

2018. október 25. 15:30 - evaszlfk

Mit jelent az önfejlesztés? Megismerni saját magunkat, újrarajzolni a határainkat, finoman csiszolgatni a kontúrjainkon, kinyitni az előttünk lévő ajtókat, szembenézni a viselkedésünk mozgatórugóival és új készségeket sajátítani el. Az önfejlesztés manapság bárhol és bármikor lehetséges. Lássuk, mi érdekel ezen címszó alatt bennünket, nőket és milyen lehetőségeink vannak e téren.

1. Önfejlesztő könyvek

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, ha valaki önfejlesztésbe kezd. Ki ne fogott volna már a kezébe legalább egyszer önismereti könyvet, legyen szó a spirituálisabb vonalon mozgó Coelhoról, esetleg az önismereti bloggerkedésből a brandingbe átnyergelő Oravecz Nóra könyveiről, bármilyen szakkönyvről, vagy akár a HVG Kiadó teljes palettájáról. Mindenkinek megvannak a maga bevált önfejlesztő könyvei, és nagyon örülök, ha a cikk végén bedobsz te is pár hasznos ötletet, amit érdemes elolvasni azoknak a nőknek, akik önfejlesztésbe fognak.

womenspiration_1920x1280.jpg

Íme néhány tipp tőlem:

Egyébként ebben az 52hét52könyv FB csoportban szuper ajánlók vannak, érdemes benézni.

2. Önismereti tesztek

Mi, nők, imádunk teszteket kitölteni akár offline, akár online. Bármilyen kis mini teszt kitöltésre sarkall, legyen szó arról, hogy milyen ruha illik ránk, egészen a komolyabb személyiségtesztekig. Akik tesztfanok, bátran ajánlom ezt a Tesztkönyvet, akik a sztorizós és kicsit komolytalanabb teszteket kedvelik, tetszeni fog a pszichofabula teszt, vagy az 5 perces tesztek. Akik komolyabban belefognának az lélekburváságba, íme a két legnépszerűbb teszt, a DISC-teszt, amely színek szerint csoportosít, vagy a BIG FIVE tipi-teszt, amely egy kicsit bonyolultabban tárja fel a személyiségtípusokat, de annál velősebben. Ha semmi időd ezzel foglalkozni, ebben a tesztben csak 4 kérdésre kell válaszolnod. A kreativitás szintedet is lemérheted, vagy akár az IQ szintedet is a Mensa online IQ-próbatesztjével.

3. Podcast csatornák

Hazánkban sokan azt sem tudják, mi az a podcast, miközben a tengerentúlon aktívan dübörög a 21. század rádiózása, 47 millió amerikai heti szinten hallgatja a kedvenc podcast adásait. Miután feliratkozol egy csatornára, értesítéseket kapsz az új részekről, letöltődik az adás a telefonodra, amit ezáltal internet nélkül is akkor hallgatsz meg, amikor akarod, mondjuk útközben, munkába menet a kocsiban, iskolába menet a metrón, esetleg este az ágyban.  Kényelmes és hasznos szórakozás. Te hallgatsz már valamilyen podcast csatornát? Leginkább sport és zene jellegű csatornákat találsz, de egyre több kulturális, tudományos tartalmat, vagy éppen beszélgetést illetve önfejlesztő csatornákat is.

 

Ha podcastot szeretnél hallgatni, akkor tölts le egy applikációt a telefonodra (pl.: Anchor.fm, Spotify, Apple podcast), és a listák között témákra bontva megtalálsz mindent. Főként angol nyelvű csatornákat fogsz találni, de már magyar nyelvűekkel is jó számban találkozol. Ha az önfejlesztés a célod, akkor a Nők az úton podcast gondolatébresztő adásait ajánlom, vagy a Szempillantás podcastot. Mindkét csatornát csajok vezetik, akikhez mindig érdekes vendégek érkeznek és izgalmas témákat vesznek elő.

Ha külföldi csatornákat hallgatnál inkább, íme, egy saját lista:

4. Nőknek szóló események

Vannak kifejezetten nőket célzó vagy nőkről szóló események, amelyeken rengeteg inspiráló előadást hallhatsz. Az idei év legjobban várt ilyen eseménye szerintem a december 03-ai RESTART konferencia - A nagy (női) újratervezés napja, illetve a november 30-ai TEDxLibertyBridgeWomenA Restart konferencia célja, hogy a résztvevő nők hiteles és értékes muníciót kapjanak a változás küszöbén történő átjutáshoz és a sikeres továbbhaladáshoz. Megerősítést a saját váltásukkal, vállalásukkal kapcsolatban, motivációt a belekezdéshez, inspirációt az úthoz, választ a kérdésükre, körképet a piaci viszonyokról, ösztönzést, ha nehezen érinti őket a változás, és támaszt, hogy tudják, nincsenek egyedül. 

43429722_1471534433015918_8278539872378028032_n.jpg

A TEDxLibertyBridgeWomen üzenete pedig az, hogy a fennálló helyzetbe való beletörődés ideje lejárt.

A nők a világ minden táján kezükbe veszik az ügyeiket, hogy a jövőt olyanná alakítsák, amilyet mind látni szeretnénk – mi Magyarországon is.

Bármi is legyen az érdeklődésük és tehetségük fókuszában – a politika, a tudomány, a technológia, a művészet –, ezek az úttörő nők kérlelhetetlenül feszegetik és áttörik a határokat. Felemelkednek, hogy meghallják a világ hangját és hallassák a hangjukat, lássanak és láttassák magukat, ünnepeljék a női létet, és ezzel erőt adjanak másoknak is. A nők és szövetségeseik a felismerés és a leleményesség egymásra találásával valódi, értékes változást hoznak létre.

Ha további érdekes és fejlesztő programokra vágysz, érdemes körülnézned a Nyitott akadémia oldalán.

Ha van olyan idei esemény, amelyet ajánlanál, jöhet kommentben! :)

5. Önfejlesztő tréningek, workshopok, kihívások

Rengeteg tréninget találsz az önfejlesztés minden ágán. Ha a Facebook eseményeknél körülnézel, a népszerű pszichológusokon át a coachokig, specializált bloggerekig sokan tartanak valami tréninget. A legnépszerűbbek főként a kézműves workshopok, de rengeteg beszélgetős, feladatmegoldós, fejlesztéses tréning van. Nézzetek körül például a Womenspiration eseményei között, de izgalmas kihívásokhoz is csatlakozhattok. Itt van például az 52hét52kihívás, amelynek lényege, hogy a csoport tagjai minden héten újabb feladatokat oldanak meg annak érdekében, hogy kilépjenek a robotpilóta üzemmódból, fejlődjenek, és kreatívan éljék meg a napjaikat.

6. Blogok, vlogok

Legtöbben elég sok blogot követünk, akár napi szinten látogatjuk, akár csak a FB falunkon felbukkanó cikkeket olvassuk. A nőket leginkább érdeklő témák a család, a szépségápolás, a divat, a gasztronómia, de már szép számmal gyarapodnak a gondolatébresztő vagy éppen business tartalmak is. Ha utazás, akkor nagyon ajánlom Petersplanet.travel oldalát, ahol fantasztikus sztorikkal és képek segítségével fedezhetitek fel Szűcs Péterrel a nagyvilágot. Ha kíváncsi tudásvágy hajt, és kreatívan szemléled/szemlélnéd a világot, íme Szlafkai Éva Szikra magazinblogja, ha a márkaépítés, akkor pedig László Móni personalbranding.blog.hu oldala. Ha a vállalkozás területén fejlődnél, akkor tetszeni fog Mándó Milán oldala vagy a Business&Cafe oldal is. Aki a pszichológiába mélyedne el, a PszichoForYou cikkeit ajánlom. Ha pedig vlog, akkor Almás Kittit kövesd.

Te milyen blogokat ajánlanál?

womenspiration_1920x1280.jpg

7. Női közösségek

Egy összetartó közösség minden szempontból igazi kincs: támogat, inspirál, fejleszt, biztonságot ad és feltölt. Szerencsére ezen a téren is jobbnál jobb lehetőségekben dúskálhatnak a nők.

  • Kézműves vállalkozóknak: Mákgubó
  • Tudatos, fiatal nőknek: A Womenspiration egy olyan inspiráló havi programsorozat, amely főként húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre.
  • Vállalkozó anyukák közösség: Mompreneurs
  • Aki a kulturális-spirituális vonalon érzi jól magát, nézzen körül a Magnet Közösségi Ház programjai között.
  • Üzletasszonyoknak: BusinessWomenNetwork
  • Csajos kikapcsolódás: Csajszombat

Ajánlj te is egy klassz, nőknek szóló közösséget.

8. TED-videók

A TED-videókat gondolom nem kell senkinek bemutatni, viszont megmutatom az én három kedvenc videómat: 

Ajánlj te is önfejlesztő TED-előadást!

9. Applikációk

A saját fejlődésed kulcsát akár a zsebedben is hordhatod, hiszen ha már az időd nagy részében a telefonodat nyomkodod, tedd haszonnal. :) Íme 5 applikáció, amit érdemes kipróbálnod.

Ajánlj te is önfejlesztő applikációt!

 

10. Magazinok

Milliónyi női magazin van a piacon, de most csak az önfejlesztéssel kapcsolatosra fókuszálok. Bátran forgasd a HVG Extra A Nő magazint, illetve a HVG Extra Pszichológiát, a Mindennapi Pszichológiát, az Üzlet&Pszichológiát, a Nők Lapja Pszichét, de a Forbes Magazint is haszonnal forgathatod. Te milyen magazint olvasol?

Láthatod tehát, ha nőként önfejlesztésbe fogsz, bőven vannak nyitott ajtók és még csak a felszínt kapargattam. Ajánlhattam volna még azt is, hogy utazz el egyedül, sportolj rendszeresen (nem csak test-, de nagyon jellemfejlesztő is), tölts minél több énidőt vagy éppen válassz  minden évben más hobbit stb. Azt szeretném megmutatni, hogy nem csak az iskolapadban lehet fejlődni, hanem kreatív tapasztalatok révén is. Az élet az igazi tanár. ;)

Oszd meg velem és az olvasókkal a számodra hasznos önfejlesztési módszeredet! Kommentelj! ;)

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr2014317571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása