Szakmaváltás, elbocsátás, vállalkozóvá válás, költözés, gyerekszületés? Így alkalmazkodj a változáshoz!

2018. szeptember 18. 18:19 - evaszlfk

Egyre növekvő feladatmennyiség, halmozódó lehetőségek, szüntelen információdömping, állandó időhiány. Ez jellemző a 21. századi életünkre. A rohamtempóban érkező változások okozta stressz, feszültség kezelése is nagy kihívás, amit a következő élethelyzetekben megélt változások még inkább generálnak: gyermekszületés, szakmaváltás, elbocsátás, vállalkozóvá válás, (külföldre) költözés. Hogyan kezeljük ezeket a változásokat? Nézzünk néhány módszert.

petrapakophotography_womanspiration_valtozas_1280-1170x780.jpg

Letaglóz minket a 21. században megélt változás

A 21. századon változásdömping dübörög át, amelyhez igazán csak kreatív gondolkodással, kíváncsi és nyitott szemlélettel lehet rugalmasan alkalmazkodni. Az egyik legerősebb mondat ezzel kapcsolatban, hogy

a világ soha többé nem lesz olyan lassú, mint most.

De íme, még néhány megdöbbentő megállapítás:

  • Egy heti adag információ a The New York Timesban (2007), megfelel egy teljes élet alatt befogadott információnak a 19. században.
  • A figyelemkapacitásunk egyre csökken. Már az aranyhalak is több időt (10 mp) tudnak figyelni, mint mi, emberek (8 mp.).
  • 5-10 év múlva akár olyan munkánk/szakmánk lesz, amely ma még nem is létezik.
  • A szüleinket 1 év alatt érte annyi inger, amely minket 1 nap alatt.

És mi jár ezzel a tempóval? Teljesítménykényszer, stressz, csökkenő figyelem, romló kapcsolatok, kezelhetetlen időmenedzsment, és még sorolhatnám. Kiszipolyoz bennünket a sok infó és változás. Persze felköthetjük a gatyánkat, és ahelyett, hogy hagynánk, hogy a változás hullámai nyakon öntsenek és elsodorjanak, szálljunk fel és egyensúlyozzunk ügyesen a "szörfdeszkánkon." Ezt elsősorban nyitott, kíváncsi, kreatív szemlélettel tehetjük meg, de hozok még néhány változáskezelő módszert, illetve nézzünk néhány tipikus élethelyzetet, amikor minden megváltozik.

A változáshoz kapcsolódóan ajánlok egy könyvet is. Robert Kegan és Lisa Laskow Lahey változásmenedzsment-professzorok szerint egy új kihívás esetén hiába szánjuk el magunkat a változásra, gyakran mégis úgy viselkedünk, mintha egyik lábunkkal a gázpedált, a másikkal pedig a féket taposnánk. Ezért  óriási szakadék tátong aközött, amit szeretnénk elérni és aközött, amire valójában képesek vagyunk.  Könyvük elméleti és gyakorlati útmutató, amellyel feltárhatjuk, milyen feltételezések és aggodalmak akadályoznak minket, és kitűzhetjük a megfelelő céljainkat.

És most nézzük a tipikusan mindent megváltoztató élethelyzeteket a teljesség igénye nélkül.

Gyermekem született, minden megváltozik

Azzal, hogy gyermekünk születik, minden megváltozik körülöttünk, kezdve azzal, hogy a már így is bőséges feladattal telepakolt szerepeink mellé felveszünk egy újat. Megszaporodnak a szülői teendők, minden a gyerek körül forog, elfelejtünk önmagunk lenni, az önérzetünk lecsökken a béka feneke alá, hiszen minden megváltozik és legtöbbször nem a jó irányba. 

  • MEGVÁLTOZIK a testünk.
  • MEGVÁLTOZIK az anyagi helyzetünk.
  • MEGVÁLTOZIK a szerepsorrendünk, elsősorban anyák leszünk.
  • MEGVÁLTOZIK a munkaerőpiaci helyzetünk.
  • MEGVÁLTOZNAK a szokásaink, a feladatbeosztásunk, a munkánk, és igazából körülöttünk minden. 

Ha valaki gyermekvállalás előtt áll, elkezd gondolkodni, hogy egy darabig még marad a cégnél, akár olyan helyen is, amit nem szeret. Sokan az otthonlét alatt döbbennek rá, hogy nem akarnak visszamenni a korábbi munkahelyükre, hanem vállalkozást indítanak. Így tett Spuriga Dóra, a pottyoslabda.hu magazin főszerkesztője is, aki pörgős karrier-életmódból először gödörbe, majd a saját "gyermekközpontú "vállalkozásának élére került a gyerkőcei születés után. Családi élet témában a happyfamily oldalon is hasznos tudnivalókat és programokat olvashattok.

A gyerekvállalást követő, otthon töltött évek jó alkalmat teremthetnek arra, hogy átgondoljuk, jó irányba halad-e a karrierünk, valóban ezen a területen képzeljük-e el a jövőt. 

– A munkaerőpiac nem szívesen fogadja a kisgyermekes anyákat. Ha mégis sikerül elhelyezkedniük, az anyák átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a gyermektelen nők – mondja Vida Ágnes vállalkozásfejlesztési tanácsadó,

A "gyerekvállalás hatása karrierünkre" témát jól kivesézi a Piac&Profit cikke is.

kep_1.jpg

kép

Szakmát váltok, mert kiégtem vagy kirúgtak

Sokan azért váltanak szakmát, mert az élet rákényszeríti őket, mert mondjuk kirúgják a munkahelyéről, anyagilag sikeresebb akar lenni, más terület érdekli, mint x éve, vagy éppen kiégett a jelenlegi pozíciójában. Egy biztos, ma már nem azt a világot éljük, hogy szégyenteljes feltüntetni a munkahelyváltásokat a CV-nkben, inkább azt mutatja, hogy képesek vagyunk a megújulásra.

Ma már nem kell megelégedünk azzal az életúttal, karrierpályával, amelyet a szüleink jelöltek ki számunkra vagy éppen mi magunk kényszerítettük bele magunkat egyéb elvárások miatt. Bátran válthatunk!

Megérkezel és kinyitod a munkahelyed bejárati ajtaját és ismerős érzés fog el. A tested begörcsöl és szeretnél inkább bárhol máshol lenni. Mégis itt vagy – ugyanaz a jól ismert munka és időbeosztás. A tested jelen van, de az elméd már messze jár. Nem vagy boldog, amely teljesen jól látszik is rajtad. Közel a kiégés, vagy már javában benne is vagy. Vajon miért van az, hogy mégis maradunk? Ez a cikk válaszokat ad a kiégés okozta magyarázkodásra.

Téged fenyeget a kiégés?

Válaszolj a kérdésekre és szűrd le a megfelelő következtetést:

  • Hány szabadnapot nem vettél ki tavaly?
  • Felébredsz hajnal 2-5 között és nem tudsz visszaaludni?
  • Hogy érzed magad vasárnap, mennyire várod a másnapot?
  • Sokan jelzik mostanában, hogy cinikus vagy?
  • Elkezdted leépíteni a szociális hálódat?
  • Feszültebb vagy mostanában?

Elköltözöm (külföldre)

Valaki kalandvágyból, más kényszerből, a jobb megélhetés reményében dönt a külföldre költözés mellett, amely igen csak nagy változás az életünkben: más kultúra, más ország, más szokások, más nyelv... minden más. Ahhoz, hogy jól éljük meg ezt az időszakot, nem árt hasznos infókkal felvértezni magunkat, mondjuk blogokból, videókból felkészülni, külföldön élő magyarokkal felvenni a kapcsolatot. Mondjuk szerencsére az internettel kinyílt a világ, könnyedén tudjuk tartani a kapcsolatot barátainkkal, családunkkal. 

moving-abroad.png

kép

Érdemes böngészni a hataratkelo.com oldalt, ahol persze rengeteg a jó tanács, de egyéni blogokat olvasva mindig érdekes, ki hogyan élte meg a maga külföldre költözését, milyen tapasztalatokat tud megosztani. Nézd meg a Svéd(d)élet(t) blogszerzőjének szubjektív listáját, vagy hallgasd a kiköltözünk podcast csatornáját. Ha már podcast és út, akkor a Nők az úton podcast csatornát is csekkold, igaz itt gondolatmagokat vihetsz magaddal, amelyek segítik a változással járó élethelyzetek megélését.

A hellomagyarok oldalon találsz egy 10 pontos érvrendszert, hogy miért nem mindenre megoldás a külföldre költözés, szóval ha még előtte állsz, vagy a költözésen gondolkodsz, érdemes átfutnod ezt a listát.

Persze nem kell külföldre költözni, hogy megváltozzon az életed, hiszen elég, ha másik lakásba, városba költözöl vagy épp a továbbtanulás okán kirepülsz a szüleidtől; ezeknek a hatásaival is szembe kell nézni és kezelni.

Alkalmazottból vállalkozó leszek

Az egyik legmerészebb és legfélelmetesebb érzés, amikor a látszólagos biztonsági hálóból kiugrasz, vagyis otthagyod az alkalmazotti létet. Az egyik fontos változáscsomag a gazdasági része: Szabadúszó legyek?, KATÁS legyek?, KFT-t indítsak?, Mivel foglalkozzak?, Hogyan állítsak ki számlát? stb. A másik pedig a lelki csomag: vajon alkalmazottként jobb vagy szabadúszóként? illetve a kiszámíthatatlanság és az önmenedezselés kérdésköre. Az biztos, hogy aki vállalkozó lesz, egy csomó új készséget kell elsajátítson, és minden sokkal kockázatosabb lesz, viszont ennek ellenére motiváltabb lesz, szívesebben és sokkal hatékonyabban dolgozik, kreatívabban oldja meg a problémákat, saját maga oszthatja be az idejét. Persze, erre az élethelyzetre nem árt felkészülni, hiszen ki kell találni, mivel szeretnénk foglalkozni, mi jelent majd a piac számára értéket, és azt hogyan fogjuk eladni, tehát kiemelt hangsúlyt kell fektetni a személyes márkaépítésre is.

Ha már itt tartunk, fontos megérteni, hogy az emberek nem a szolgáltatásodat vagy a termékedet veszik meg, hanem azt a sztorit,  amiért az egészet csinálod. Hiszen ez hatja át az egészet és ez a te hajtóerőd is. Miért tolnád akkor mások arcába a „Mit csinálok?” kérdésre a választ, ha igazából a lényeg, az esszencia, a varázs a „Miért csinálom?” kérdésen van. Csak úgy végezhetjük lelkesen a feladatainkat, vezethetjük a csapatunkat, a cégünket, ha megtaláljuk és megértjük a tevékenységünk célját. Meg kell találnunk a MIÉRTünket, mondjuk Simon Sinek aranykörével.

Egészségesen fogok élni és sportolok

Sokaknak egészségügyi probléma kell, hogy elinduljanak egy egészségesebb, tudatosabb életmód irányába: hátfájdalmak az üléstől, szívproblémák a stressztől, elhízás a mozgásszegény életmódtól és sorolhatnánk. Ha szeretnénk kezünkbe venni a változás fonalát, akkor még a problémák jelentkezése előtt érdemes váltani. Ebben segíthet számos életmód oldal (fittanya.hu, 160gramm blog, cleaneating, oatmeal queen blog stb.),illetve egy hasznos kis módszer, ha meg akarsz szabaulni egy rossz szokásodtól, mondjuk dohányzás vagy nassolás.

Le a rossz szokásokkal!

JEL + RUTIN + JUTALOM = SZOKÁS
Ez a képlet abban segíthet, ha meg akarsz szabadulni egy rossz szokástól. Fontos, hogy a képletben hagyd meg a JELet és a JUTALMAT, és cseréld le a RUTINT! Nézzük mondjuk azt a példát, a ha le akarsz szokni az esti nasiról. A jel, hogy este hazaérve üresnek és frusztráltnak érzed magad, a rutin, hogy bekapsz pár szelet csokit, a jutalom a felszabaduló endorfin, boldogsághormon, megnyugvás, a szokás pedig az esti nassolás. Ha jön a jel (frusztráltság), gondold át, hogy mit kellene behelyettesítened a rutin helyére, hogy a a jutalmat, vagyis az endorfin löketet megkapd... mondjuk sport, jóga, séta a kutyával, szex, forró wellness fürdő... Ebbe a képletbe bátran behelyettesítheted a saját példádat.

A változás okozta stresszel való megküzdés: Mindfulness

Minden óránk, napunk, hetünk, hónapunk folyamatos változásból áll: egyik nap jól érezzük magunkat, másik nap nem, egyik órában készen állunk a feladatra, a másikban már elfáradunk, egyik hónapban jól megy a biznisz, a következőben elbizonytalanodunk és váltani akarunk stb. Ráadásul évről évre egyre több kihívással és lehetőséggel kerülünk szembe. Folyamatosan érezzük a ránk nehezedő nyomást, a környezet túl gyorsan változik, agyunk viszont csak lassan. Meg kell tanulnunk kezelni a változás okozta a stresszt, mivel elkerülni sajnos nem tudjuk.  Képzeld, az EU 27 tagállamában a túlzott munkahelyi stressz az aktív dolgozók negyedének egészségét veszélyezteti.

mindfulness az egyik leghatékonyabb lehetőség arra, hogy képesek legyünk megfelelni a kihívásoknak, megtanuljunk kikapcsolni, feltöltődni és arra figyelni, amire mi szeretnénk.

Napi pár perces figyelemgyakorlat óriási pozitív változásokat hozhat létre az életünkben, valamint a HVG cikke számos gyakorlatot bemutat.

  • Álljunk meg néha a rohanásban és éljük meg, élvezzük a jelen pillanatot.
  • Igyekezzünk minden nap relaxálni vagy meditálni, mert a figyelem tudatos terelése csökkentheti a ránk nehezedő nyomást. Ráadásul a rendszeresen meditálóknak fiatalabb az agyuk!
  • Minden tevékenységünk közben vegyük észre a többi érzékszervünket is (mit hallunk, látunk, tapintunk, szagolunk, érzünk), ezáltal kicsit lelassulunk és élvezhetjük a pillanatot.
  • Mozogjunk rendszeresen, akár csak sétáljunk az erdőben (erdőfürdőzés).
  • A gyakori FB használat magasabb stressz-szinthez járul hozzá, tehát iktassunk be néha közösségi média mentes napokat.

Tipp! Vessük be az 5-6-7 légzésmódszert a gyors lenyugodásért. Először 5 másodpercen át szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, majd 6 másodpercig tartsuk bent, végül 7 mp-en keresztül fújjuk ki a levegőt a szánkon és ismételjük el többször!

Változásban van épp az életed? Tanuld meg kezelni!

A változás sosem könnyű, de vannak hatékony módszerek, amelyek segíthetnek átvenni az irányítást. Ezeket a módszereket dolgozzák fel a Womenspiration workshop résztvevői, hogy alkalmazni tudják a saját életükben, ráadásul egy kapcsolódó HVG könyvet is ajándékba adnak a résztvevőknek! Annak ajánlják főként a szeptember 30-ai Változáskezelés workshopot, aki épp változást él meg az életében (legyen szó munkahely váltásról, szakma váltásról, válásról, gyermekszületésről stb.) és szeretné rugalmasabban kezelni, valamint megérteni a saját, változáshoz való viszonyát. Foglalkozni fognak a reziliencia szint fejlesztésével, a változás okozta stresszkezeléssel, a megújulásban rejlő lehetőségek feltérképezésével, elkészítik a résztvevők a saját, változással szembeni immuntérképüket, és azt is kiderítik, hogyan alkalmazhatják a design thinking módszertanát a saját életünkre vetítve. Tudj meg minden infót és jelentkezz, még van pár hely!

41524276_1170621763078307_795378276217389056_n.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eletadobozonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr814247637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása